Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kisállatot szeretnék!

2010.05.27

 

Kisállatot szeretnék
Talán mindenki volt már olyan helyzetben, hogy szeretett volna kisállatot, annak ellenére, hogy vagy a szülei nem engedték, vagy az anyagi állapot nem volt megfelelő, vagy a környezet. Mindezeket félretéve, egy kisebb és egy nagyobb gyerek is szívesen nevelne állatot. Na de mire fel ez a nagy mozgalom?
 

Az állatok és a gyerekek
Az állatok gyerekekre gyakorolt hatása mindig is nagy volt. Ki ne hallott volna a delfin és a beteg gyerekek kötelékéről? Vagy arról, hogy a lovaglás alkalmával a járni alig tudó gyerek állapota javult valamit? Az állatok nem csak állatok, lelki társak is lehetnek, ráadásul még gyógyeszközök is, hogyha jól használjuk a tulajdonságaikat! Minden esetre egy gyerek és egy állat között rendkívül szoros kapcsolat kialakulhat az időtartamtól függetlenül.
 
Nem engedik :'( :(
Szigorú szülök, kellenek a fenének!- morogsz magadban, és átkozod a napot, amikor megszülettél. Nem lehet, hogy te rontottál el valamit, az állat kérésnél? Mondjuk, hogy követelőztél, nem jól vezetted elő a témát? Ha nem találsz magadban hibát, attól még a tulajdonosa lehetsz többnek is! Hiába szeretnél állatot, biztosan a szüleidnek van rá magyarázata, hogy miért nem engedik. Elsősorban a gond a környezeti tényezőkkel kezdődik, hiszen egy németjuhász, vagy egy agár mikor érezné jól magát egy panel házban? Oké, mint kölyökkutya, még csak-csak elmegy a dolog, de mi lesz akkor ha felnő? Maradjunk egy kicsit reálisak, és ha már kérünk, akkor olyat kérjünk, ami nem lehetetlen. A másik gyakori ok, amiért nem engedik a szülők az állattartást, az a felelősség hiánya. Igazuk is van. Mit csinál a legtöbb gyerek? 1-2 hétig jó esetben törődik az állattal, majd megunja. Az eredmény? Egy neveletlen kutya, vagy cica, aki mindenhova piszkít, hogyha a lakásba tartjátok, vagy ha a szabadban, akkor egy gödör-gyártó szörnyeteg. Édesanyád biztosan díjazni fogja majd, amikor a tulipánjait ássa ki gyökerestül a kutya és viszi körbe nagy büszkén a kerítés mellett.
A 3. talán leghelytállóbb érv, azaz az állattartás ellen, hogy valaki a családból az állatok bundájára allergiás. Ilyenkor tényleg nincs mit tenni, el kell fogadni, hogy nem lehet kis kedvencünk Esetleg, ha nagyon szeretnénk, akkor valami tollas kisállat jöhet szóba.
 

A 4. ok, pedig az, hogy túl extrém állatot szeretnél otthon tartani ( pókok, kígyók, veszélyes halak). Ebben az esetben is a szülőnek van igaza, sajnos képtelen vagy lemondani erről az álmodról, amíg nincsen saját lakásod, amivel te magad rendelkezel!
 
Teendők
a, Először is bizonyítanod kell a szüleidnek, és magadnak is, hogy te igenis rátermett vagy az állattartáshoz! Segíts otthon, tartsd rendbe a szobádat! Ha látják, hogy itt boldogulsz, hosszabb idő után biztosan meg lesz a gyümölcse a munkádnak! Addig is kitartóan segíts, rendezgesd a saját dolgaidat, majd pár hónap múlva újra fel hozhatod a témát.
 


b, Ha már megengedték a kisállatot, akkor a következő tanácsokat érdemes lenne megfogadnod:
- Döntsd el, hogy milyen kisállatot szeretnél, majd ahhoz mérten szerezd be a szükséges eszközeit. Etető-tál, itató, póráz, szájkosár stb.. Ha kölyök állatod lesz, és az kutya, vagy macska, beszerezhetsz neki valamilyen apró játékot is, amit rágcsálhat. Egyrészt, nem a papucsod fogja bánni, másrészt a kutya is jól jár mert büntetlenül rághatja a kis játékát, és erősödhetnek a fogai.
- Sok állatos oldalon nézz körül, hogy az adott állatnak mit ajánlott adni enni, inni. Például: Hiába adsz a kutyának csokit sajnálatból és majszolja el jókedvűen, hogyha a szervezete később erős hasgörccsel válaszol szegénynek.
Ezért érdemes megnézni, hogy mit adhatunk a kedvencünknek, akár csemegeként, akár rendes ételként!

- Tervezd el, hogy mit vársz el az állattól, és úgy kezdd el kölyökkorában tanítani! Ha már akkor elkezded, akkor később hozzászokik a fegyelemhez, nem lesznek vele problémák.
- Fontos, a jó névválasztás is. Lehetőleg, ne valami idétlen nevet találj ki neki, mert a szomszédok is csodálkozva fognak rád nézni, hogyha pl.: úgy szólongatod a kutyádat hogy: Szaros és társai. Rengeteg állatnév van, ha rákeresgélsz a neten, kiad biztosan vagy 100 nagyon ötletes nevet. 

       

 

 

 

Számodra fontos dolgok
-
Ha nem szeretnél kölykökkel gazdagodni, akkor vagy mindenképpen kan kutyát, vagy kandúr cicust, vagy hím példányú nyulat, hörcsögöt stb.. állatot válassz! Ha ez még sem sikerülne, akkor vegyél magadhoz nőstényt, viszont akkor műtéti eljárással elköttetheted a pete vezetékét. Igaz ez nagyon pénz igényes eljárás.
-Ha már megvan a kívánt háziállat gondoskodj róla mindig! A tiszta vízről ne feledkezz meg! A kutya/macska esetében egy forró nyári napon, ne legyél rest minimum 2 alkalommal a poshadt vizet tisztára cserélni! Ahogyan te szenvedsz a melegtől, úgy ő is! Sőt, még jobban, hiszen neki bundája van!
- Ha kutyát szeretnél, érdemes menhelyekre menni és onnan választani magadnak egy jószágot! Hogy miért? Egy menhelyi kutya tudja csak igazán megbecsülni a gazdáját! Egy olyan kutya, ami csak jót kapott az élettől, nem igazán becsüli meg az ételt, a gondoskodást, de egy menhelyi kutya sokkal ragaszkodóbb, hiszen tudja, hogy milyen rossz körülmények között élni! A gondoskodást meghálálja, mindent meg fog enni, amit elé raktok, mert a menhelyen előzőleg örült, hogy enni kapott… Arról nem is beszélve, hogyha menhelyről viszel állatot, akkor egy társát megmentheted az altatástól! Ráadásul a menhelyen kapsz hozzá védőoltást is, és törzslapot is. Sokkal jobb, mintha egy frissen, a szomszédtól született kutyával kellene hogy rohangálj külön-külön ezekért a dolgokért, nem?
- Az állatok, és a lakhelyük tisztántartása is az állattartáshoz tartozik! Ha kutyád van, akkor szed össze a kutyapiszkot a kertben, és nyáron ne legyél rest megfürdetni sem! Ha a bolháktól szenved, akkor válassz megfelelő sampont! Ugyanez igaz a cicákra is! Ha hörcsögöd van, akkor takarítsd ki a ketrecét, ha madarad van, akkor a kalitkát, és szedd össze a kihullott enni való maradékokat! Ha pedig halaid vannak, akkor az akváriumot sem árt 2 hetente tisztába rakni. Hogyha a tisztaságra ügyelsz, akkor az állatok is kevesebb eséllyel lesznek betegek! 

 

Kép

A legfontosabbak talán
Az állatokat is szeretni kell. Persze túlzásokba nem szabad esni, itt nem az ágyadban való altatásra gondolunk, csupán annyit próbálunk elmondani, hogy figyelj oda rá, és néha egy kis babusgatás nem árthat meg neki sem! Mi bajod lesz? Maximum jobban fog ragaszkodni hozzád! Viszont, a kézmosásról sohase feledkezz meg! Mindenesetre a gondoskodásról se feledkezz meg, mert az állat nem él meg a simogatásból, ellátni is kell(ene) étellel, vízzel, avagy az adott lakhelyét( terrárium, akvárium) tisztítani!
 

 

 

 

Kép